Jesse Enqvist Protector

Jesse Enqvist, født i Oslo i 1987, er en norsk kunstner som har gjennomført både sin bachelor- og masterutdannelse innen kunst ved Kunstakademiet i Bergen i perioden 2018-2023. Hans kunstneriske praksis omfatter en variert utforskning av ulike medier, inkludert tegning, maleri, trykk, skulptur og mer.

Enqvist presenterer utstillingen «Protector» ved Foreningen Trykkeriet i Bergen den 10. februar. I denne utstillingen utforsker kunstneren fugleskremselet som en selvmotsigelse – et artefakt designet for å etterligne levende vesener og skremme fugler bort fra åkrene, som i seg selv gir næring til menneskeheten gjennom matproduksjon. Imidlertid avslører Enqvist at fugleskremselet ikke bare skremmer fuglene, men også mennesker, idet de kunstig gjenskaper menneskeformen uten å besitte ekte liv. Dette fenomenet av det «unheimliche» – det skremmende velkjente – utforsker et paradoks i det livgivende objektet som mangler egen vitalitet.

Enqvist tolker fugleskremselet som en beskytter av livets syklus fra fødsel til død. Denne tematikken er gjennomgående utforsket gjennom teknikken silketrykk på papir. Utstillingen er en del av “Trykkeriet Print Award 2023”, som Enqvist vant ved avslutningen av hans masterstudier. Denne prisen inkluderer én måneds residens hos Foreningen Trykkeriet, etterfulgt av en soloutstilling i deres eget galleri.

fill outline half arrow