«Farger og ting» av Lotte Konow Lund innkjøpt av KODE

10.11.23

Trykkeriet er svært glade for å kunne meddele at KODE har kjøpt inn serien med etsninger, «Farger og ting» av Lotte Konow Lund. Serien var opprinnelig en del av «Nærmere hjemmet»-utstillingen som ble produsert og vist på Trykkeriet (7. – 29. oktober 2023).

Tekst av Lotte Konow Lund

Farger og ting

Farger og politikk har en lang historie og fargenes betydning har fulgt og forandret seg med historiske hendelser. For eksempel var fargen rød, som var svært vanskelig å fremskaffe, lenge et symbol på rikdom og makt, men etter den franske og siden russiske revolusjonen ble den et tegn det som var tatt fra de få og gitt til folket, «Den røde fane» har altså en bredere betydning enn bakgrunn for politiske ytringer enn det kan se ut som i dag.  I Norge i dag tenker vi på rødt som venstresidens farge, vi har til og med et parti med navn Rødt, men om man reiser til USA- er det republikanerens/ Trumps farger.

Valgboden er i mine øyne et merkelig objekt som i proporsjoner er knyttet til menneskekroppen i høyde og bredde, og som mer enn noe annet minner det om en skriftestol.  Begge deler er noe man går inn for å ta noen høyst private og alvorlige avgjørelser. Det er interessant hvordan mennesker plasserer seg selv og andre i forhold til farger og objekter, uten at det nødvendigvis har noe med sannhet å gjøre.  I disse polariserte og deprimerende tider, er det viktig å huske at man ikke skal dømme andre basert på hvordan noe fremstår ved første blikk, men i stedet stoppe opp, og tenke på hvilket blikk vi ser med.

fill outline half arrow