Rita Marhaug Allegori over Nordland

Rita Marhaug (1965) har hatt stor utstillingsaktivitet både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Hennes arbeid spenner fra tradisjonelle uttrykk som tegning og grafikk til installasjoner og performance. Denne gangen vender hun tilbake til tresnittet.

Etter mange års arbeid med fotobasert grafikk vender Marhaug tilbake til uttrykket hun utviklet tidlig i kunstnerskapet gjennom bruk av tresnitt i sort hvitt. Hennes metode for videreutvikling av denne bildeverden er kombinasjoner av hånd- og maskinverktøy. Analog tegning og digitalstyrt fres av treplatene har blitt tilført håndskårne detaljer.

Tresnittprosjektet ALLEGORI OVER NORDLAND VI er en syklus på syv bilder i formatet 58 x 88 cm. Motivene viser mennesker og dyrefigurer i samhandling av ambivalent karakter. De er alle velkjente skapninger fra vårt nærmiljø, mange av dem er samtidig også allmenne symboler og såkalte «tricksterfigurer» En trickster kan være et menneskeliknende dyr som gjør lureri eller triks eller på annen måte fornærmer eller unnlater å adlyde anerkjente regler og normer for oppførsel. Reven, oteren og haren er alle typiske eksempler fra eventyr og folketro.

Kunstner og designer Ivar Bergseth  har vært tekniker og plateprodusent på prosjektet.

Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd

fill outline half arrow